Денят започва - БНТ

 Уроци по толерантност

 

Следва среща с една от най-успешните танцови двойки у нас. Не само заради многобройни купи и отличия, а заради силата да танцуваш в инвалидна количка, когато дори нямаш зала за тренировки.

„Танцът е свобода, пренасяне в друг свят. Там можеш да бъдеш просто всеки, който искаш“, казва Милена Георгиева.

„Tова е една магия за мен. Имам чувството, че летя и че се пренасям в някакво друго измерение“, споделя Филип Христов.

Тази количка не е създадена за танци. Но Филип Христов може да ви убеди в обратното. За него и Милена Георгиева да танцуваш е равнозначно на това да живееш. Техният танц е хармония между стъпки и колела.

Тя е дългогодишен състезател по спортни танци с призове от международни състезания. Уменията си предава на деца с желание да танцуват. Преди десет години избира да води в танца и хора с увреждания. Така среща Филип. Днес той е единственият й ученик.

„Има хора, които не са виждали такъв човек като мен и не са запознати много с този спорт. Не е страшно да си човек с увреждания“, каза Филип.

Общата им работа носи на Филип бронзов и сребърен медали от две  световни и едно европейско първенства по танци. Най-голямото препятствие за двамата остава липсата на зала за тренировки. В момента репетират веднъж седмично в салона на 90-о училище в столичния квартал „Люлин“. Надяват се обаче на място, което да е достъпно за повече хора.

„Идеалната зала си я представям на комуникативно място най-вече. Светла, просторна и с всичките възможности за тях“, каза Милена.

И без зала танцът на колела отваря заключени врати. Силата им беше оценена от асоциация „Респект“ с награда за вдъхновяващи личности на 2016 година.

„Това е награда от асоциация „Респект“ за клуба, който създадохме. Единственият, за съжаление, в България, който работи за благото на хората с увреждания. Да могат да танцуват, да могат да се развиват, да могат да бъдат свободни в танца си“, разказа Милена.

Търсенето на нов дом продължава. Усилената им работа – също. Концертът „Коледни звезди“ събра на една сцена малките таланти на Милена с техния доскоро неподозиран идол.

„Те не вярват, че е възможно, но той е много талантлив“, каза Алекс.

„Аз ако бях като него, може би нямаше да мога да стигна дотам“, смята Лора.

„Няма значение дали имаш проблеми или не. Просто трябва да се забавляваш“, каза Вени.

В ритъма на танца тази неподражаема двойка се приближава до голямата си цел – успешната интеграция на хората с увреждания. Послание за силата на човешкия дух и избора да не се отказваш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.