На изключително по своя дух изпълнение станаха свидетели всички гости и участници на традиционното състезание „Изгряващи звезди“, организирано от клуба по спортни танци „ПроДанс“.

На надпреварата за начинаещи танцьори, на която взеха участие деца от цялата страна, беше направена и демонстрация на комбинирана танцова двойка, показала устрема на човешкия дух. Четирикратната републиканска шампионка по стандартни танци и треньор към КСТ „ПроДанс“ – Милена Георгиева, танцува английски валс с Филип Христов, който е в инвалидна количка. С неспирни аплодисменти публиката подкрепяше Филип по време на изпълнението му, като много от присъстващите се просълзиха, впечатлени от волята на Филип да започне да танцува, въпреки че не може да ходи.

Демонстрацията показа, че спортните танци могат да бъдат пригодени и за хора в инвалидни колички, което ще направи живота им по-щастлив и пълноценен, ще улесни интеграцията им в обществото във възможно най-ранен стадий, ще спомогне да се развиват физически и психически, да излязат от домовете си и от капсулираната среда, в която живеят; ще могат безпрепятствено да общуват с други деца и да изграждат нови приятелства.

Георгиева от години се опитва да даде възможност да повече хора с увреждания да се докоснат до магията на танците, а дори нейните възпитаници в КСТ „Проданс“ са готови да участват в комбинирани двойки. Но сериозната пречка пред амбициозната Милена е базата.

Състезнаието „Изгряващи звезди“ се провежда два пъти в годината, като коледното издание се проведе в зала „Триадица“ и събра десетки малки танцьори, които показаха уменията си на паркета.

Статията е предоставена с любезното съдействие на www.fbr.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.