Какво е да танцуваш в инвалидна количка?

Какво е да танцуваш в инвалидна количка? Въпреки че по света има стотици клубове за хора с увреждания, в България мисията изглежда невъзможна. Да я изпълнят, са се заели Милена Георгиева – треньор по танци и Филип Христов – с церебрална парализа. С тях ни срещат Рада Богданова и Милен Цанков.

Те танцуват още „Танго“, „Румба“, „Ча-Ча-Ча“. Няма танц, който да не оживее във фантазията на Милена за този свят,: в който сковаността може да се превърне в грация. За Филип, претворяването на фантазията, означава живот.

Филип е бронзов и сребърен медалист от две световни и едно европейско първенства по танци.

„Върнахме се с медали, върнахме се с купи, горди  и щастливи. Е, малко ни разочарова как ни посрещнаха, никой не разбра какво и защо се случи по темата“, казва Милена.

Никой не иска да подкрепи каузата с пари.

„Ние сме ходили и до футболния съюз, ходили сме навсякъде, но никой не дава финансови средства“, казва Филип.

Скъпи са и специалните танцувални столове, и транспортът до столиците на първенствата. Такъв лукс Филип и Милена не могат сами да осигурят. А тя приема обаждания от цялата страна – от желаещи да споделят мига, в който тромавата  количка става танцуваща вселена.

„Поне успяваме да доставим малко радост на Филип и на още едно момиче като него. Има училища, които са достъпни, но те пък не работят вечерно време до късно и събота и неделя, които ние да можме да ползваме“, казва Милена.

Ето колко е достъпна залата, в която тренират. Камо ли откриваема, в софийски квартал Свобода.

Желаещи да партнират на хора с увреждания са и всички възпитаници на Милена. Рафтовете в читалището не стигат за техните купи. Остава да се намери подходяща зала.

Колкото до цената – няма еквивалент, по-скъп от усмивката на Филип.

Автор: Рада Богданова

Рада БогдановаРада Богданова е един от утвърдените журналисти на Нова телевизия. Има  8-годишен опит като общински репортер.  Все още помни своето бойно кръщене в журналистиката, а именно – завръщането на българските медици от Либия, когато е изпратена да отразява посрещането им. И до днес това е един от най-ярките й професионални спомени. През пролетта на 2013 г. става носител на наградата „Достойните българи“ за отразяването на протестите на Орлов мост, а през 2014 г. е отличена и с награда за опазване и съхранение на българския език. Освен като репортер, Рада има опит и като водеща – от 2013 до 2014 г. , заедно с Антон Андонов, тя е лице на съботно-неделния сутрешен блок „Събуди се”.

Статията е предоставена с любезното съдействие на „Нова Телевизия

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.