Търси доброто: Валс в инвалидна количка

Треньор по танци вече 4 години учи младежи с двигателни увреждания в София да танцуват. Как можеш да се носиш с лекота по дансинга дори и в инвалидна количка, ще ви покажем тази седмица в рубриката ни “Търси доброто”.

Детска церебрална парализа приковава 28-годишния Филип към инвалидната количка. Желанието да се докосне до магията на танца, обаче, се оказва по-силно от тежкото заболяване.

Филип Христов споделя, че усеща свобода и енергия и това, че мога да бъда пълноценен човек като танцува.
Филип се радва на това усещане всяка неделя, когато заедно със своята партньорка Милена се понасят на дансинга в ритъма на валса.

Филип Христов: “С Милена се чувствам прекрасно, не, не ми е трудно, защото тя има доста богат опит и аз действително имам какво да науча от нея.”

Милена Георгиева – треньор и състезател по спортни танци: “Единствено фигурите, които трябва да бъдат адаптирани за движението на количката. Всичко останало – емоцията, страстта, преподаването …всичко е еднакво, няма нищо по-различно от това, което танцувам с хора без увреждания.”

Филип и Милена участват в състезания за комбинирани двойки. Вече имат и няколко титли. Това е повод за гордост не само за тях, а и за родителите им. А изпълненията им на дансинга всеки път предизвикват възторг и сълзи в публиката.

 

Милена Георгиева: “В момента, в който свърши танцът, виждам щастливи лица, разплакани, невярващи на това какво може да се случи, какво може да направи един човек в количка…”

Ограниченията за двамата идват не от инвалидната количка на Филип, а от малките и недостъпни зали. Милена неведнъж се е обръщала за помощ към институциите с молба да осигурят подходящи условия за техните тренировки. Засега обаче отговорът е отрицателен. В същото време се увеличават и молбите към нея от страна на хора с двигателни увреждания като Филип, които също искат да танцуват. За да им помогне и те да се докоснат до магията на танца, Милена продължава да търси благодетели, които да й помогнат за каузата.

Репортер: Яна Тодорова, оператор: Иван Сребреков

Статията е предоставена с любезното съдействие на БНТ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.